top of page

Švajčiarsky maslový krém

Updated: May 21, 2021

Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém je krém z bielkov na potieranie tort. So Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarskym maslovým krémom sa veľmi dobre pracuje a v chlade pekne stuhne. Je oveľa chutnejší než maslový krém a nieje príliš sladký. Tento krém nieje úplne biely ale je veľmi svetlý.


Keď hľadáte chutný, hodvábne hladký krém na popieranie torty, tak Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém je jeden z nich. Popri ňom by to bol taliansky maslový krém. Som veľmi rada, že som tento vyskúšala, veľmi mi chutil.


Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém vyžaduje trošku viac času pri príprave, ale tento čas naozaj stojí zato. Tá jemnosť a chuť tohto krému je úžasná. A po stuhnutí krém super drží na torte a nieje príliš sladký. Tento kém vám neuschne a nepopraská na torte ako maslový krém.

Ste trošku nervózni na vyskúšanie tohto receptu? Rozumiem, myšlienka na výrobu pusinky ako základu krému znie komplikovane a trošku zastrašujúco. Hlave ak ste to už raz vyskúšali a nevyšlo to. Ja som si tiež myslela, že to bude príliš komplikované, ale keď pôjdete krok za krokom podľa mojeho receptu, sľubujem, že to víjde. Taktiež si prečítajte všekté rady dole, ktoré by vam mali pomôcť recept na Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém zvládnuť na prvý krát.

Suroviny na Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém:

300 g krupicového cukru (alebo kryštálového)

400 g masla izbovej teploty

(príchuť)


Postup:

1.

Oddelíme si bielka od žĺtkov

2.

V miske premiešame bielky s cukrom

3.

V panvici si zohrejeme vodu na kúpeľ a dáme misku nad vodu, tak aby sa miska nedotýhala vody. Zmes budeme zohrievať parou z vriacej vody pri stálom miešaní.

4.

Miešame pokiaľ sa cukor nerospustí. Zmes by mala dosiahnuť teplotu 70 stupňnov C. Na začiatku vám odporúčam si zaobstarať teplomer, pretože je to dosť ťažké odhádnuť tu teplotu. Ja som si myslela zopár krát, že to už bude asi mať 60 suptňov, ale nemalo a trvalo to dosť dlho kým táto zmes dosiahla túto teplotu.

5.

Dáme do misky na šľahanie a mixujeme ručným mixerom alebo stolým robotom do veľmi huster konzistencie. Zmes bude pekne lesklá a špice na zmesi by mali stáť (alebo ak obrátite misku hore, tak zmes musí pekne držať. Vždy som to chcela vyskúšať a neodolala som ;-) )

6.

Krém musí pri mixovaní ochladnúť predtým ako môžeme pridať maslo (izbovej teploty). Ináč by sa nám maslo roztopilo alebo krém zrazil. Do vychladnutého bielka s cukrom pridávame po troške masla a mixujeme ďalej.

7.

Po pridaní masla môže krém vyzerať ako keby sa zrazil, ale toto je len prechod. Mixujte ďalej a krém sa pekne spojí a bude na konci veľmi jemný. Len miešajte ďalej.

8.

Teraz môžete krém prichutiť alebo zafarbiť.


Veľmi dobrou pomôckou na nanášanie krému na tortu je tento Wilton nadstavedz číslo 789:

Túto špičku taktiež nájdete vo svete cukrárov:

Ako predíjsť tomu aby sa nám Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém podaril na prvý krát:


Rady:


Pri miešaní pusinky je dôležité, aby sa do cesta nedostala žiadna špinka alebo tuk. Ak by tam bola špinka alebo tuk, pusinka sa poriadne nevymieša. Misku a vsetko čo pri mixovaní pusinky použijete si vytrite citrónovou šťavou spolu s metličkami.


Je dôležité aby vaječné bielky boli oddelené od žĺtok opatrne a aby sa do nich nedostal žiaden žĺtok. Oddeľte si ich osobitne po jednom. Ak sa vám do jedného dostane žĺtok, nemusíte vyhodiť všetké. Ak by sa vám do bielok dostal žĺtok, pusinka sa poriadne nevymieša.


Taktiež je dôležité použiť granulovaný, krupicový alebo krýštálový cukor pri príprave pusiniek.


Ak môžete, kúpte si nesolené maslo. Maslo zmení pusinku na jemný krém a nesolené maslo dá jemnejšiu chuť. Maslo musí byť izbovej teploty a pusinka musí byť ochladnutá predtým ako začnete maslo premiešavať spolu s pusinkou. Ak by bolol maslo príliš studené, tak sa vám krém môže zraziť pri týchto dvoch rozličných teplotách. Ak by bol krém ešte príliš teplý, tak by sa vám zase maslo roztopilo. Ak chcete ochladnutie pusinky pri mixovaní urýchliť, dajte si pod misku studený kúpeľ.


Taktiež je dôležité pridávať po trošku masla do krému a nie veľa na raz. Premiešať a zase pridať trošku.


Po niekoľkých minútach miešania by pusinka mala začať tuhnuť a neskôr vytvárať tuhé lesklé vrcholy. Záleži podľa vašého mixéru, ale ručným mixérom to trvá dosť dlho pusinku vymixovať. Ak pusinka nechce stuhnúť a vytvoriť tuhé, hladké a ostré body v miske alebo na zdvihnutom nástavci šľahača, nechajte ju na chvíľku ochladiť do chladničky alebo vložte misku to studenej vody. Pusinka je hotová keď tieto vrcholy neklesajú, alebo keď môžete misku otočiť hore a pusinka ostane dnu.


Tým, že privediete vajíčka do teploty 70 stupňov, krém je pasterizovaný a bezpečný aj pre deti. Ale musíte si byť istý, že vajíčková zmes dosiahla túto teplotu.


Tento Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém môžete držať v izbovej teplote okolo dvoch dní, v chladničke okolo 5 dní a v mrazničke okolo mesiaca. Keď ho vyberiete z chladničky alebo mrazničky, nechajte ho otepliť do izbovej teploty a znovu premiešajte mixérom okolo dvoch až troch minút.


Ak sa vám snehová pusinka po zmiešaní masla oddelí, zrazí alebo zhustne, miešajte ju ďalej. Je to krok ktorým pusinka prejde a po miešaní sa pusinka spojí do hladkého, jemného krému. Tento krok váš môže vystrašiť, ale tým, že viete, že len musíte pokračovať v miešaní, vám to uľahčí.


Ak ste náhodou pridali maslo ešte predtým ako sneh ochladol a maslo sa vám roztopilo, tak to ešte môžete zachrániť. Dajte krém do chladničky na 20 minút ochladnuť a potom miešajte ďalej.


Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarsky maslový krém sa bude topiť vo vysokých teplotách. Nechajte tortu v chladničke čo najdlhšie a ak potrebujete mať tortu dlhšie vo vysokých teplotách, použite iný krém. ktorý vysokú teplotu zvládne lepšie.


Na farbenie Swiss Meringue Buttercream alebo Švajčiarskeho maslového krému budete potrebovať gélové jedlé farbivá, nie tekuté. Ja používam tieto:


Podľa preppykitchen.com môžete premiešať kvapku alebo dve farbiva s troškou krému a dať na 8 secúnd do mikrovlnky a toto premiešať s ostatným krémom a ževraj farba bude oveľa silnejšia. Budem musieť tiež vyskúšať.







Recent Posts

See All
bottom of page