top of page

Piškót, piškótové cesto: nie je piškót ako piškót. Všetko čo potrebujeme o piškótovom ceste vedieť

Updated: May 21, 2021



Začala som piecť a chcela som zistiť, ktorý je najlepší piškót na pečenie torty. Lenže na internete som našla veľa iných receptov, tak som sa rozhodla si to trošku viac preskúmať.

Určite sa zhodneme na tom, že čo domácnosť, to iný rodinný recept a čo sa týka krajín, tak je to podobne, čo iná krajina, to iný recept na piškót, ale na čom sa všetci zhodnú je, že základ piškótu sa skladá z vajíčok, cukru a múky.


Na svete je veľké množstvo rozlišných receptov. Ako sa má samouk rozhodnúť, ktorý recept a ktorý postup použiť na upečenie výbornej torty? Ako sa učiteľia rozhodnú, ktorý recept budú svojich študentov učiť? Ak ste učiteľom v cukrárskych štúdiach, dajte mi vedieť. Pozrite si moje videá rozličných receptov a porovnané na konci.


Poďte na cestu skúmania so mnou.


Ja som Slovenka žijúca v Anglicku. Podľa Anglickej Wikipédie (*) piškót (sponge cake) je spomenutý v knižke od Gervase Markham, The English Huswife, z roku 1615, ktorý sa skladá z vajec, cukru a múky a je zaujímavé, že sú v ňom pridané koreniny anisu a koriandra. Taktiež v tejto dobe ešte neexistoval prášok do pečiva. Podľa Anglickej Wikipédie (*) prášok do pečiva vynašiel angličan Alfred Bird v roku 1843 v Birminghame a predtým bolo pečenie úplne iné.


Niektoré Slovenské recepty na piškót však stále nepoužívajú prášok do pečiva ale robia cesto poriadným šľahaním vajíčka, čo dodá piškótu plnosť. Niektoré áno. V Anglicku však využívajú prášok do pečiva oveľa viac a preto sa vajíčka nemiešajú až tak poriadne v ich receptoch.

Vlastnosť prášku do pečiva je podvyhnúť piškót hore a rozpnuť množstvo cesta pri pečení. Na 100g hladkej múky by ste mali pridať okolo jednej kávovej lyžičky prášku do pečiva. V Anglicku sa dá kúpiť múka na pečenie bez prášku do pečiva, alebo už namiešaná s práškom do pečiva. Rozdiel medzi Anglickou a Slovenskou múkou je však, že v Aglicku majú iba dve hrúbky múky. Hrubú na chleby alebo múku na pečenie, ale nemajú na výber medzi hladkou alebo polohrubou ako na Slovensku alebo v Poľsku.

No späť k prášku do pečiva alebo zväčšenia množstva cesta pri pečení piškótu: je dôležité vedieť, že mixovaním vajíčok alebo trením masla s cukrom sa miešaním do cesta dostanú bublinky zo vzduchu a tie rozopnú cesto pri pečení (teplotou). Ale iba pred tým ako sa pridá múka. Múka musí byť premiešaná do cesta veľmi jemne a minimálne, ináč by bol piškót príliš tvrdý (pri dlhom miešaní po pridaní múky), pretože múka obsahuje lepok.


Pri skúmaní som prišla na to, že existuje zopár iných receptov na piškót a zopár iných postupov. V iných krajinách tieto iné piškótové cestá nazvali inými menami, ale na Slovensku sú všetké rozlišné recepty a postupy volané piškótom. Rozhodla som sa viacero z týchto receptov vyskúšať a urobiť video.



Základ piškótu


Základ piškótu sú vajíčka, cukor a múka. Potom sa môže pridať prášok do pečiva, olej, maslo alebo margarín, mlieko alebo voda, príchuť (ako vanilka, citrón, pepermint atď), kakao (ubrať z múky toľko koľko dáte kakaa, ináč by bol suchý) alebo orechy. V Anglicku sa piškót bez tuku volá Sponge cake a s topeným tukom Genoise cake. Piškót bez tuku je suchší a väčšinou ho cukrárky polejú/portú sladkou cukrovou vodou po vrchu a ide skôr s ovocím. Piškót s tukom je viac spružinatý a vlkžší, nemrvý sa tak a rozpúšťa sa na jazyku. Cukrovú polevu nepotrebuje a používa sa viac na torty s krémami.


Postup pri pečení piškótu


Potom je dôležité sa rozhodnúť na postupe.

Najjednoduchší postup pri piškóte s tukom je dať všetko do misky a premiešať všetko spolu. Tento postup je ľahký aj pre začiatočníkov a nedá sa ľahko pokaziť. Základ je mať maslo alebo margarín izbovej teploty, ináč sa cesto dobre nespojí a nemiešať ho príliš dlho. Iba pokiaľ sa všetké suroviny spoja. Tento piškót je veľmi ľahký. Pozrite si moje video na piškót kráľovnej Victórie, kde som obidva piškóty upiekla tymíto dvoma rozdielnými postupmi. (Ak tu vidoe ešte nieje pridané, pracujem na ňom a bude pridané čoskoro.)


Druhý spôsob pri piškóte s tukom (kde tuk je maslo alebo margarín, nie olej) je vymiešať maslo izbovej teploty s cukrom (najlepšie krupicový cukor) pokiaľ je maslo jemné až zmení farbu (zosvetlí sa) okolo 10 minút mixérom (dlhšie ak ručne) aby bolo krásne nadýchané a malo by mať väčší objem. Ak máte doma poriadny mixér, tak na mixovanie masla by ste použili tento prvý nadstavedz na rozšľahanie masla



a ten druhý na šľahanie cesta s vajíčkami. Potom sa pridajú vajíčka jedno po jednom za stáleho miešania a nakoniec sa pridá múka s práškom do pečiva, príchuť (ako vanilka, citrón, pepermint atď) a lyžica alebo dve mlieka. Po pridaní múky sa cesto mieša minimálne.




Pri piškóte s olejom alebo vodou som videla tieto postupy:


Prvý najjednoduchší spôsob pri piškóte bez masla je vymiešať celé vajíčka s cukrom do peny. Podľa toho či sa rozhodnete pridať olej alebo vodu pridáte ich tu a potom sa jemne primieša múka (s alebo bez práškového cukru).


Druhý spôsob pri piškóte bez masla je vymiešať vajíčka osobitne. Žĺta premiešame s ¾ cukru do peny, do ktorej potom pridáme olej alebo vodu (ak ju recept spomína alebo ste sa rozhodli pridať) a potom jemne primiešame múku (s alebo bez prášku do pečiva) a do toho jemne premiešame sneh z bielkou a ostatného cukru, ktoré sme si vymiešali predtým do tuhej peny. Tento spôsob je viac namáhavý a dlhší, ale piškót je oveľa jemnejší a mohutnejší a stojí za to.


Pri postupe miešania vajíčok osobitne som tiež videla nový štýl miešania, kde bielka vymiešate s cukrom a do hustého snehu a potom do neho pridávate po jednom žĺtku. Po žĺtkoch jemne primiešate múku. Ak sa rozhodnete pridať olej, pridávate ho so žĺtkami.

Pri ceste kde sa vajíčka šľahajú osobitne a bielka na sneh nieje veľmi potrebné pridať prášok do pečiva, pretože to vyšľahanie dodá vajičkam bublinky šľahaním a piškót bude jemný taktiež.


Keď sa rozhodnete, ktorý postup použijete, je dôležité pri ňom zostať a poriadne ho dodržiať ak chcete aby ste dosiahli najlepšiu verziu piškótu.


Nakoniec pečenie: niektorí pečú jeden piškót naraz v jednej forme a potom piškót rozrežú na dve alebo tri časti, ale iní a pri nich som aj ja, pečú cesto v dvoch alebo troch formách. Keď pečiete cesto v jednej forme, trvá to oveľa dlhšie a cesto má tvrdšiu kôrku a viac sa vysuší. Pečenie vo viacerých formách trvá oveľa menej. Ak si cesto delíte, najlepšie je si ho odvážiť aby obidve formy mali rovnakú hmotnosť a tým sa budú rovnako piecť a budú rovnako vysoké.

Kto chce teda vedieť aký rozdiel je v poslednom produkte piškótu podľa toho či sme pridali tuk alebo nie alebo či sme vajíčka rozmiešali osobitne? Ja teda áno a idem urobiť experiment v ktorom vyskúšam upiecť zopár iných pochválených receptov s rozlišným postupom spracovania. Pozrite si moje videá s receptami nižšie. (videá budem pomaly pridávať).

Množstvo surovín v receptoch:


Často používaný recept je: na každé vajíčko použijeme lyžiču cukru a dve lyžice múky. Niektorý cukrári si vajíčko/a odvážia a pridajú takú istu váhu cukru a múky (šalkový piškót).

Napríklad:

S maslom: 1 vajíčko (50g), 50g masla, 50g cukru, 50g múky (prášok do pečiva, príchuť a trocha mlieka)

Bez masla: 1 vajíčko (50g), 50g cukru, 50g múky (prášok do pečiva, príchuť a mlieko, vodu alebo olej)

V každom recepte môžete vymeniť množstvo múky s kakaom. Podľa toho či chcete slabo kakaový, alebo poriadne čokoládový piškót si vyberiete množstvo kakaa.


Zopár receptov zo zahraničia a ako sa líšia:


V Ázii si niektoré rodiny piškót robia na pare bez rúry. Zaujímalo by ma, či je to pretože niektoré rodiny nemali rúru a vynašli sa ináč alebo pretože piškót na pare im viac chutil.


Vo Vietname pridávajú do piškótu mint, citrón alebo bylinku citrónovú trávu.


V Amerike taktiež robia piškót bez žĺtka. Tento piškót nazývajú anjelský.


V Portugalsku sa často piškót robí s citrónovou alebo pomaračovou kôrou. Ak z koláča niečo ostane a uschne, tak ho namáčajú do pudingu.


V Anglicku robia zopár iných verzií. Celkom obľúbený je piškók Viktória nazvaný podľa kráľovnej Viktórie. Ona si obľúbila tento piškót s malinovým džemom. Teraz ho robievajú s malinovým džemom a krémom.


Ja som sa teda rozhodla zopár receptov vyskúšať a vyskúšať, či postup urobí v poslednom výsledku veľký rozdiel.


Ak sa chcete venovať pečeniu tort z piškótu, odporúčam vám vyskúšať zopár iných receptov pred tým ako sa rozhodnete, ktorý z ních je váš obľúbený. V dnešnej dobe letí byť iným. Ak chcete byť lepší než vaša konkurencia, upečte si zopár iných piškótov, nakrájajte na malé kúsky, dajte 3 až 4 iné piškóty do jedného sáčku (s popisom, ktorý je ktorý) a zamrazte. Vyberte z mrazničky predtým ako vás vaš zakaznik navštívi o dohode torty a dajte mu vyskúšať na výber, ktorý pišót mu bude najviac chutiť.


Čo by sme mali vedieť predtým ako začneme piecť:


Vajíčka – nie každé vajíčko má rovnáku váhu/veľkosť. Ak recept spomenie malé alebo väčšie vajíčka, dodržte to v recepte.


Aby sa vám sneh dobre vymiešal, musíte použiť úplne čistú misku a metličky na miešanie. Ak sa vám do bielkov dostane čo i len malá časť žĺtka alebo mastnoty, sneh sa dobre nevymieša. Vajíčka si vždy rozbite do osobitnej malej misky. Ak sa vám tam dostane žĺkto, nepokazíte všekté bielka.


Maslo a vajíčka by mali byť izbojej teploty. Takto sa oveľa lepšie vymiešajú. Ak ste si zabudli vybrať maslo z chladničky, nakrárajte ho na kúsky, rýchlejšie sa zohreje.


Používajte maslo bez soli alebo málo slané na pečenie. Je rozdiel medzi maslom, ktoré je z mlieka a margarínom, ktoré je z rastlinných tukov. Margarín je lacnejší, ale vyskúšajte upiecť koláč z pravého masla. Ak však pečiete vegan piškót, tak môžete pridať vegan margarín.


Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 25tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót traba piecť dlhšie.

Ak chcte piškót bez kôrky na stranách, obaľte si formu mokrou handrou/látkou. Týmto sa strany piškótu pečú pomalšie a nemajú takú kôrku ako bez handry. Látka nesmie byť páliva, aby sa vám v rúre neroztopila alebo nezapálila.


Krupičný cukor je typ kryštálového cukru, ale má menšie kryštáliky než kryštálový cukor. Je lepší na pečenie, pretože sa rýchlejšie roztopí v ceste ale pri miešaní s malsom jeho kryštáliky použijú svoju moc.



Odskúšané recepty:




Jednoduchý piškót na štýl anglickej kráľovnej Victórie:


Suroviny:

225g masla (izbovej teploty)

225g cukru (krupičný cukor)

225g hladkej múky

4 Vajíčka (Vajíčka vážili 225g so škrupinou)

2 lyžičky prášku do pečiva (okolo 6-8g)

Lyžicu alebo dve mlieka

(ak potrebujete väčší piškót, každý recept si môžete predeliť na vajíčko a znásobiť podľa toho koľko vajíčok potrebujete použiť)

Postup 1 (všetko naraz postup):

1.

Zapnite si rúru na 180 stupňov, (160 ak máte rúru s ventilátorom)

2.

Do väčšej misky dájte maslo izbovej teploty spolu so všetkými surovinami. Premixujte buť ručným mixérom alebo robotom všetko do hladka len na pár minút.

3.

Vytrite si maslom dve 18 až 20cm formy a posýpte múkou. Cesto na piškót si rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (môžete použiť naberačku na zmrzlinu alebo váhu)

4.

Pečte v strede rúry okolo 20 až 25 minút. Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 20tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót treba piecť dlhšie.

Ak sa rozhodnete piškót piecť v celku, potrebujete zdvojnásobiť čas pečenia v rúre.

Postup 2:

1.

Zapnite si rúru na 180 stupňov, (160 ak máte rúru s ventilátorom)

2.

Do väčšej misky dájte maslo izbovej teploty a rozmixujte do hladka okolo dvoch minút. Pridajte krupčný cukor a mixujte pokiaľ je maslo úplne hladké (okolo 10 minút). Maslo by malo vyblednúť a nabrať množstvo. Ak máte robot s nadstávcom na maslo, použite ten nádstavec na trenie.

3.

Pridajte do masla po jednom vajíčku a mixujte ďalej. Keby ste dali všetké vajíčka naraz, cesto by sa mohlo zraziť. Keď zmixujete posledné vajíčko, mixer odstavte.

4.

Do cesta vsýpte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešajte len sterkou. Múka sa už v piškóte mieša minimálne. Ak sa vám zdá cesto príliš hústé, pridajte lyžiču alebo dve mlieka.

5.

Vytrite si maslom dve 18 až 20cm formy a posýpte múkou. Cesto na piškót si rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (môžete použiť naberačku na zmrzlinu alebo váhu).

Pečte v strede rúry okolo 20 až 25 minút. Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 20tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót traba piecť dlhšie.

Ak sa rozhodnete piškót piecť v celku, potrebujete zdvojnásobiť čas pečenia v rúre.

Pozrite si moje video na piškót kráľovnej Victórie, kde som obidva piškóty upiekla týmito dvoma rozdielnými postupmi. (Ak tu vidoe ešte nieje pridané, pracujem na ňom a bude pridané čoskoro.) Na prekvapenie piškóty upečený obidvoma štýlmi boli výborné a nebol v nich veľký rozdiel.



Jednoduchý piškót s olejom:



Suroviny:

225g cukru (krupičný cukor alebo kryštál)

225g hladkej múky

4 Vajíčka (Vajíčka vážili 225g so škrupinou)

2 lyžičky prášku do pečiva (okolo 6-8g)

100ml vody

100ml oleja

(ak potrebujete väčší piškót, každý recept si môžete predeliť na vajíčko a znásobiť podľa toho koľko vajíčok potrebujete použiť)

Postup 1 (všetko naraz postup):

1.

Zapnite si rúru na 180 stupňov, (160 ak máte rúru s ventilátorom)

2.

Do misky si dajte celé vajíčka s cukrom a vymiešajte do peny. Mixujte buť ručným mixérom alebo robotom všetko kým nemáte z vajíčok penu.

3.

Keď je pena vyšľahaná, pridajte vodu, olej a jemne premiešajte.

4.

Pridajte preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešajte do vajíčok už iba ručne, nie mixérom.

5.

Vytrite si maslom dve 18 až 20cm formy a posýpte múkou. Cesto na piškót si rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (môžete použiť naberačku na zmrzlinu alebo váhu)

6.

Pečte v strede rúry okolo 20 až 25 minút. Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 20tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót traba piecť dlhšie.

Ak sa rozhodnete piškót piecť v celku, potrebujete zdvojnásobiť čas pečenia v rúre.

Postup 2:

1.

Zapnite si rúru na 180 stupňov, (160 ak máte rúru s ventilátorom)

2.

Do misky si dajte žĺtka s cukrom a vymiešajte do peny. Mixujte buť ručným mixérom alebo robotom všetko kým nemáte z vajíčok penu.

3.

Keď je pena vyšľahaná, pridajte vodu, olej a jemne premiešajte.

4.

Pridajte preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešajte do vajíčok už iba ručne, nie mixérom. Ak nechcete aby vám piškót veľmi stúpol hore, môžete prášok do pečiva vynechať.

5.

Predtým pripravený sneh jemne premiešame do cesta zo žĺtok. Miešame iba jemne.

6.

Vytrite si maslom dve 18 až 20cm formy a posýpte múkou. Cesto na piškót si rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (môžete použiť naberačku na zmrzlinu alebo váhu).

Pečte v strede rúry okolo 20 až 25 minút. Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 20tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót traba piecť dlhšie.

Ak sa rozhodnete piškót piecť v celku, potrebujete zdvojnásobiť čas pečenia v rúre.


Postup 3:

1.

Zapnite si rúru na 180 stupňov, (160 ak máte rúru s ventilátorom)

2.

V miske si vyšľajate hustý sneh z bielok a cukru.

3.

Keď je sneh vyšľahaný pridájte žĺtka, jedno po jednom.

4.

Pridajte vodu a olej a jemne premiešajte.

5.

Pridajte preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešajte do vajíčok už iba ručne, nie mixérom. Ak nechcete aby vám piškót veľmi stúpol hore, môžete prášok do pečiva vynechať.

6.

Vytrite si maslom dve 18 až 20cm formy a posýpte múkou. Cesto na piškót si rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem (môžete použiť naberačku na zmrzlinu alebo váhu).

Pečte v strede rúry okolo 20 až 25 minút. Každá rúra je trošku iná. Pri pečení piškótu na začiatku rúru neotvárajte, ale keď už zhnedne po 20tich minútach môžete rúru otvoriť a vyskúšať drevenou špajdľou či je piškót hotový. Ak špajdľa víjde suchá, piškót je hotový. Ak víjde olepená cestom, piškót traba piecť dlhšie.

Ak sa rozhodnete piškót piecť v celku, potrebujete zdvojnásobiť čas pečenia v rúre.


Jednoduchý piškót bez oleja:


Použite ten istý recept ako piškót s olejom, ale vynechajte olej. Môžete si vybrať tiež jeden z postupov na prípravu piškótu ako pri recepte s olejom.



Ktorý je váš obľúbený recept? Podeľte sa s nami. Ďakujem.


Najlepšia cesta ako zafarbiť korpus/piškót prirodzene je ovocným alebo zeleninovým pyré (prirodzené farbivá): jahodovým alebo malinovým na ružový piškót, mrkvu na pomarančový piškót, čučoriedky na modrý piškót, špenát na zelený piškót, granátové jablko alebo červenú repu na červený piškót a oveľa viac. Pozrite si video nižšie na takto prirodzene zafarbené piškóty:


SÚŤAŽ Dajte nám vedieť v komentári, či ste niektorý z týchto receptov vyskúšali a či sa vam podarili. Na konci septembra vyžrebujem dvoch výhercov zo všetkých, ktorý nechali komentár a výhrou je tento deliaci prostriedok:





* informácie o histórii piškótu som zobrala z anglickej wikipédie (https://en.wikipedia.org/wiki/Sponge_cake)


Recent Posts

See All
bottom of page